Nieuw: polis tegen hackers en cybercriminaliteit

20 oktober 2017

Als eerste grote verzekeraar lanceert Univé een polis die beschermt tegen hackers en computercriminelen. De verzekering speelt in op de snel groeiende risico’s van het 24 uur online zijn.

‘Zorgeloos Online’ is vanaf vandaag af te sluiten en gaat 12 euro per maand kosten. Voor dat bedrag krijgen klanten een speciaal kastje in huis, dat het internetsignaal controleert op verdachte activiteiten van hackers of cybercriminelen. Computers, laptops, tablets, smartphones en andere apparaten kunnen vervolgens van een veilig Wifi-signaal gebruikmaken.

Cyberrisico’s
De verzekeraar constateert dat veel Nederlanders zich zorgen maken over cyberrisico’s. ,,Tegelijk vinden ze het lastig om actie te ondernemen, virusscanners te installeren en software te updaten. Deze dienst ontzorgt hen.”

Helemaal 100 procent zekerheid biedt het kastje – een router van het Finse F-Secure – uiteraard niet. Klanten ontvangen daarom een virusscanner, verder is er een hulplijn met technici. ,,Mocht een pc of smartphone door hacking onherstelbaar beschadigd raken, vergoeden wij de schade tot 5.000 euro,” zegt Heideman.

Univé, dat 1,5 miljoen klanten in Nederland heeft, wil niet zeggen op hoeveel klanten het mikt, maar ziet een groot potentieel. Cijfers ondersteunen dat: vorig jaar vonden er in Nederland 2,5 miljoen cybercrimedelicten plaats, aldus het CBS.

Jongeren
Eén op de tien Nederlanders boven de vijftien jaar is slachtoffer, onder wie relatief veel jongeren. Daaronder identiteitsfraude, koop- en verkoopfraude, hacken en cyberpesten. De totale maatschappelijke schade van onlinecriminaliteit bedraagt voor burgers en bedrijven 10 miljard euro per jaar.

Marcel Paardekooper, directeur van internetsecuritybedrijf Legian, spreekt van een uitstekend initiatief. ,,Deze verzekering biedt technisch een uitstekende oplossing voor de gemiddelde particulier”, zegt hij. Hij beklemtoont dat de beveiligde router die Univé levert ook los verkrijgbaar is. ,,Vraag is of je je dus apart moet verzekeren. Veel van onze medewerkers hebben die thuis staan.”

Waar een cyberverzekering voor gewone Nederlanders nieuw is – een eerdere poging van kleine verzekeraar VKG strandde snel – kunnen bedrijven zich al beduidend langer verzekeren tegen hacking. Die markt is booming en groeit volgens de Duitse verzekeraar Allianz van 7,5 miljard dollar vorig jaar naar 20 miljard dollar wereldwijd in 2025.

Identiteitsfraude
Ook in Nederland verzekeren meer en meer bedrijven zich. ,,Vorig jaar zijn wij liefst 550 procent gegroeid”, vertelt Yasin Chalabi, manager cyber & datarisico bij bedrijfsverzekeraar Hiscox. De aanbieder kent sinds enkele maanden een polis voor vermogende particulieren. ,,Zij kunnen naast hun huis en bezittingen nu ook cybergevaren verzekeren.”

Chalabi vermoedt dat gewone Nederlanders eveneens baat hebben bij een cyberpolis. ,,Neem identiteitsfraude. Het kost een jaar om alle gevolgen weer rechtgezet te krijgen.”

Bedrijvenverzekeraar AON valt Hiscox bij. ,,Met name het preventieve aspect is bijzonder slim”, zegt Sjaak Schouteren, manager cyber risk solutions.

Bron: Brabants Dagblad